UZ Leuven - neonatologie: materiaal voor broers en zussen

Een geboorte van een premature of zieke baby is een ingrijpende, emotionele en soms traumatische gebeurtenis voor het hele gezin. Broers en zussen hebben tijdens de opname extra aandacht en begeleiding nodig. Net als voor hun ouders, is dit een ingrijpende periode waar ze (on)verwacht voor staan. Plots zijn hun ouders voor lange periode weg naar het ziekenhuis en is er minder tijd voor hen. Ze zien hun mama of papa verdrietig, bang of gespannen, maar weten niet hoe ze hen kunnen troosten. Wanneer zij op bezoek komen, zien ze hun broer of zus tussen allerlei draden en kabels. Ze hebben behoefte aan aangepaste begeleiding om hun gevoelens van angst en onzekerheid te verwerken. Ter voorbereiding van hun eerste bezoek is een boekje geschreven "Oscar en Liv" met informatie, emotiemeters en ruimte voor eigen tekeningen en foto's. Bij het eerste bezoek willen we een verrassingspakket afgeven met ziekenhuisspulletjes en kleurplaten voor thuis. Daarnaast maken we enkele couveuzekoffers met educatieve materialen zoals poppen en stethoscopen, afgestemd op verschillende leeftijden en talen. De aankoop van leertorens laat toe jonge kinderen veilig naar de baby in de couveuse te laten kijken. Tijdens het bezoek kunnen kinderen spelen in de familie lounge met aangepast speelgoed.
Het doel van dit project is de ervaring van broertjes en zusjes van een baby op neonatologie op verschillende vlakken verbeteren. Uit een recente bevraging van de ouders bleek dat hier nood aan is. We hopen de ouders voor een deel te ontlasten door informatie op maat ter beschikking te stellen (boekjes, verrassingspakket). We willen op een eenvoudige manier ruimte en taal geven voor emoties om stress en trauma te verminderen (boekjes, kleurplaten). De couveuzekoffers helpen om de omgeving te informeren (familie, klas). Met de leertorens kunnen kinderen op een veilige manier in contact komen met hun broertje / zusje. Het project werd mee opgesteld door de ouderraad van de afdeling, de psychologe en kinderpsychiater die betrokken zijn bij de begeleiding van gezinnen.
Jaarlijks worden ongeveer 650 baby’s opgenomen op de neonatologie afdeling in het UZ Leuven. Bij meer dan 60% van de moeders is dit geen eerste kind, daarnaast is er een toenemend aantal nieuw samengestelde gezinnen die ook betrokken zijn.
DE VZW Joséphine maakt graag een budget vrij voor aankoop van: kleurplaten, kinderboeken, leertorens, couveuzekoffers en ander aangepast speelgoed.